Tilzītes siera recepte


Tilzītes siers un nosaukums nāk no Austrumprūsijas pilsētas Tilzīte (Tilsit), kas šobrīd ir pārdēvēta par pilsētu Sovetska Kaļiņingradas apgabalā.


Tilzītes siers nav Krievijas siers. Kaut gan šie sieri ir līdzīgi, tomēr pastāv dažādas tehnoloģiskās un organoleptiskās atšķirības starp šiem sieriem. Krievijas sierā izmanto tikai mezofīlās baktērijas, Tilzītes sierā pievieno klāt arī termofīlās baktērijas.


Atšķirībā no Tilzītes siera, Krievijas siers ir ar spēcīgāku garšu un mazāku ūdens saturu (cietāks).

Nepieciešams:

Recepte

  1. Pēc 37C temperatūras sasniegšanas nepārtraukti maisām 40-50 min.

  2. Nolejam sūkalas.

Presēšana un sālīšana
  1. Apmaisām siera masu, pārliekam formā un atstājam uz 15min.

  2. Pēc 15min apgriežam un liekam zem preses 1st. (2kg).

  3. Pēc 1st. apgriežam un liekam zem preses 2st. (2kg)

  4. Pēc 2st. izņemam sieru no preses formas un noņemam siera audumu. Apgriežam sieru un liekam formā jau bez auduma un bez preses uz 6st.

  5. Pēc 6st. liekam sieru sālīties 5st. uz 1kg sieru, pārkaisām siera virsmu ar nelielu sāls saudzumu un liekam ledusskapī. Apgriežam un pasālām vēl, kad paies puse no sālīšanas laika.

  6. Izņemam sieru no sālīšanas sķīduma, nosusinām ar papīra dvieli un atstājam istabas temperatūrā (20C) uz 1 dienu.

  7. Šī siera nogatavināšana aizņem mazāk laika un pēc 1 mēneša tas jau būs gards.

  8. Kad siera virsma kļūs sausa, var parklāt ar vasku, poliacetātu vai vakuumēt.


    Gaidīsim jūsu atsauksmes!


    * Svaigi slauktam pienam, pateicoties baktericīdām vielām, dažas stundas piemīt baktericīdās īpašības, tā saucamā baktericīda fāze, kad notiek baktēriju vairošanas nomākšana. Atdzesējot pienu, tiek pagarināts baktericīdās fāzes ilgums. Ja piens iegūts, stingri ievērojot sanitāros noteikumus un strauji atdzesēts līdz + 4 0 C, baktericīdās fāzes ilgums ir 24 stundas un vairāk. Netīram pienam tādā pašā temperatūrā ir vismaz divas līdz trīs reizes īsāks baktericīdās fāzes periods. Neatdzesēta piena fāzes ilgums ir vidēji 2 stundas.
    (Avots: http://www.ezerzeme.lv/lv/zinas/noderigi/5222/par-piena-kvalitati)

    ** No kalcija hlorīda un renīna daudzuma ir atkarīgs piena koagulācijas (sabiezēšanās) laiks. Ar tiem var regulēt koagulācijas laiku, kuram ideālā gadījumā vajadzētu sastādīt 12min. Piemēram, ja pirmajā reizē Jūsu piens ir sabiezējis pēc 20min, tad nākamreiz palieliniet fermenta devu.

    *** Sāls šķīdumu var pagatavot šādi: 1 litrs sūkalas, 200gr sāls (nedrīkst izmantot jodēto sāli), 1 ēdamkarote kalcija hlorīda, tējkarote etiķa (ja sūkalu vietā izmantojam ūdeni). Ieteicams iegādāties hidrometru, lai noteiktu sāls koncentrāciju šķīdumā, jo pēc katras sālīšanas reizes tas atdod sāli sieram.


Nepieciešamie ingredienti Tilzītes siera izgatavošanai

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.