Pagatavošanas process ir sadalīts divos posmos:
1. Mocarellas pagatavošana pēc mūsu receptes (skatiet: Mocarellas siera recepti)
Dažas rekomendācijas/korekcijas, kas būtu svarīgas gatavojot Mocarellu kūpināšanai.
- Jūs varat izmantot jebkādu svaigpienu (govs, aitu vai kazas). Tradicionālais Oscypek tiek gatavots tieši no aitu piena, tomēr lielākā daļa tiek gatavota miksējot pienus kopā;
- Jums ir nepieciešams pagatavot cieto mocarellu. Lai to paveiktu, ir nepieciešams ilgāk staipīt sieru vai izspiest no tā liekās sūkalas;
- Kūpinātie sieri parasti ir sāļāki, tāpēc papildus pamata sālīšanai, kas ir minēta receptē, rekomendējam ielikt jau ieveidotu sieru sāls vannā uz vairākām stundām. Sālīšanas laiku piemeklēsiet jau paši pēc garšas, tas varētu būt līdz 6st.
2) Kūpināšana
Kad siers jau ir pasālīts un nosusināts ar papīra dvieļiem, var ķerties pie kūpināšanas. Eksperimentālā ceļā nonācām pie secinājuma, ka efektīvākais veids ir 1-3st. kūpināšana 50-70C temperatūrā. Zemākā temperatūrā siers ir jākūpina ilgāk, bet augstā temperatūrā siers ātrāk nogatavināsies, tomēr pastāv risks, ka tas var zaudēt savu formu un pakusīs.
Mums ir paštaisīta kūpinātāva, kurā ir ļoti grūti ievērot temperatūras režīmu, tāpēc to nepieciešams vispirms izkurināt, lai dabūtu ogles. Tad liekam sieru, taisām durtiņas ciet un ik pa laikam piemetam tam paredzēto malku.
Pēc kūpināšanas siers ir jāieliek konteinerī uz 2-3 dienām ledusskapī.