Iebiezinātā piena recepte


Nepieciešams:

  • piens 1l
  • saldais krējums 0.5l
  • cukurs 300gr.

  1. 1l piena, 500ml saldā krējuma un 300gr cukura sajauciet lielā katlā (ne mazākā par 5l).

  2. Uzlieciet uz plīts un, nepārtraukti maisot, uzkarsējiet līdz t 100 °C, lai nepiedeg (ar indukcijas plītīm ir jābūt nedaudz uzmanīgākiem)

  3. Vāriet uz maksimālās liesmas/jaudas (atkarībā no plīts virsmas). Svarīga ir putu veidošanās, kas ir galvenā iebiezināta piena sastāvdaļa.

  4. Tiklīdz parādās putas, vairs nemaisat.

  5. Ja putas neparādas vai to ir samērā maz (ir jābūt 3-5l tilpumā, kas piepilda visu katlu), uzliekat vāku pilnībā vai daļēji, bet sekojat līdzi, lai piens "neaizbēg".

  6. Kad putas turās savā līmenī un nepazūd, noņemot vāku, tad pārejat pie nākamā posma. Ņemat nost vāku un ļaujat liekajam šķidrumam iztvaikot, kamēr turās putas. Ja putas sāk strauji kristies, liekam atpakaļ vāku, atstājot tik lielu atstarpi, lai putas turētos vienā līmenī.

  7. Ir pieļaujams šajā posmā regulēt plīts temperatūru (samazināt), ja putas bēg prom, bet parasti pietiek ar vāka noregulēšanu.

  8. Turpiniet iztvaicēt lieko šķidrumu no masas, kamēr putas pašas (ar atvērto vāku) turās augšā.

  9. Kad putas sāk kristies, sākas nākamais posms. Masa kļūst dzeltenīgāka.

  10. Klasiskais iebiezinātais piens ir gatavs, kad pazūd putas. Turpmākais vārīšanas ilgums atkarīgs no vēlamās konsistences (šķidrāka, biezāka)

  11. Tagad var apmaisīt un pārliet citā tilpumā un ļaut atdzist.

Noderīga informācija:

  1. No šīs masas var iegūt arī īrisu konfekšu konsistenci, vārot to vēl ilgāk.

  2. Pienam un saldajam krējumam ir jābūt svaigam. Saldais krējums, kas ir nosmelts no lauku piena vairs nederēs tik labi, jo tas jau ir nedaudz saskābis. Jāizmanto separators vai jāpērk saldais krējums veikalā. Ja jūs izmantosiet nosmeltu saldo krējumu, tad vārīšanas procesā parādīsies pārslas, kas var veidot nevis vienotu masu, bet emulsiju (atslāņošanos). Bet, ja Jums ir rokas blenderis, šo situāciju var labot, šo masu sablenderējot.

  3. Atcerieties 3 posmus, kas jāpatur prātā: 1. posms - uzvārīšana, 2. posms — putas (burbuļu) noturēšana, 3. posms — iebiezināšanas process.  

  4. Jāmaisa tikai līdz uzvārīšanas procesam.

  5. Otrajā posmā vienmēr ir jābūt daudz putām. Ja putu ir maz, iebiezinātais piens būs krietni šķidrāks.

  6. Jo vairāk putu, jo ātrāk iebiezinātais piens būs gatavs, jo energoefektīvāks ir pagatavošanas process.

  7. Atdzesēts iebiezinātais piens būs krietni biezāks nekā karsts, tāpēc vēlams to pārliet kamēr tas vēl ir karsts, lai mazāk tas paliek uz trauku virsmas.

  8. Ja masa ir kļuvusi neviendabīga, izmantojiet mikseri vai blenderi.